Sve što trebaš da znaš o kvarcnim radnim pločama

Sve što trebaš da znaš o kvarcnim radnim pločama

Kvarcne kuhinjske radne ploče imaju određene karakteristike koje ih čine posebnim, čak i među drugim kamenim radnim pločama poput granita. Možeš pronaći kvarcne radne ploče u mnogo boja - od svetlih belih do hladnih sivih, toplih krem nijansi i bogatih braon i crnih tonova. Neki kvarc ima venac koji ga čini sličnim mermeru. A neke opcije sadrže čipove od ogledala koji reflektuju svetlost i čine radne ploče sjajnim.

Kvarc je odličan izbor zbog svoje izdržljivosti, jednostavnosti čišćenja i izbora boja. Evo nekoliko činjenica o ovom materijalu i onome što ga čini vrhunskim izborom.

Šta je kvarcna radna ploča?

Kvarcne radne ploče su oblik veštačkog kamena napravljenog od usitnjenih čestica kvarca povezanih smolama. Industrija sve više koristi termin veštački kamen kako bi se razlikovala ova vrsta radne ploče od prirodnog kamena.

Od čega se sastoje kvarcne radne ploče?

Kvarcne radne ploče nisu napravljene od čvrstog kvarca, već od mešavine od 90% usitnjenog granita, mermera, prirodnog kamena ili recikliranog industrijskog otpada, poput keramike, silike, stakla i ogledala. Preostalih 10% je polimerna ili cementna veziva koja povezuju sve materijale. Ova mešavina materijala daje kvarcnim radnim pločama izgled i osećaj kamena.

Kvarcne radne ploče mogu sadržati određenu količinu pravog kvarca, ali ne sadrže čvrsti kvarc dobijen iz kamenoloma. 90% materijala nalik kamenu koji čini osnovu kvarcnih radnih ploča su svi nusproizvodi drugih procesa vađenja kamena ili proizvodnje, što čini kvarc ekološki prihvatljivom opcijom za radne ploče.

Sve kvarcne radne ploče se prave koristeći Bretonstone tehnologiju

Bretonstone tehnologija je patentirani proces koji je kreirala kompanija Breton u severoistočnoj Italiji. Proces se sastoji od mešanja usitnjenog prirodnog kamena sa mešavinom polimera, uklanjanja vazduha, zagrevanja i oblikovanja materijala u ploče koje imaju tvrdoću i izgled prirodnog kamena.

Bretonstone tehnologija je licencirana više od 50 kompanija širom sveta, uključujući poznate brendove kvarcnih radnih ploča poput Silestone-a, Cambria-e i Caesarstone-a. Iako ovi proizvođači dodaju svoj lični pečat i nijanse svojim veštačkim kamenim radnim pločama, i dalje se oslanjaju na originalni patent kompanije Breton.

Kvarc je izuzetno izdržljiv

Kvarcne kuhinjske radne ploče su neporozne, pa im ne treba premazivanje kao što je slučaj sa granitom ili mermerom. Ovo takođe znači da kvarc ne ogrebe se lako; zapravo, granit ima tendenciju da se lakše ogrebe od kvarca. Međutim, ekstremni pritisak može izazvati ogrebotine, oštećenja ili pucanje.

Dobra vest je da je moguće ukloniti lagane ogrebotine poliranjem i vratiti izgled radnih ploča kao nove. Takođe je moguće popraviti duboke ogrebotine upotrebom epoksidnog punila. Ključ je, međutim, sprečavanje ogrebotina tako što ćeš uvek koristiti dasku za sečenje.

Savet: Iako su kvarcne radne ploče veoma izdržljive, stavljanje vruće šerpe ili posude direktno na površinu može izazvati promenu boje ili čak deformaciju. Savet je da se uvek koristi neka vrsta podmetača.

Da li je kvarc bolji od granita?

Kvarc je izdržljiviji i manje porozan od granita, koji je prirodni kamen. Godinama se vodila rasprava između kvarcnih kuhinjskih radnih ploča i granita. Danas je popularnost kvarca smanjila cenu granita.

Evo nekoliko ključnih razlika između kvarca i granitnih radnih ploča:

Kvarc

  • Lakše održavanje
  • Ne zahteva premazivanje
  • Otporan na mrlje
  • Izdržljiviji

Granit

  • Zahteva više održavanja
  • Mora se premazivati
  • Lako se mrlja
  • Manje izdržljiv

Iako kvarc koji izgleda kao granit i dalje ima veliki broj opcija na tržištu, kvarc koji izgleda potpuno drugačije postaje sve popularniji segment. Jedan primer je Caesarstone. Kao da "moderno" nije dovoljno aktuelna kategorija stila za potrošače, Caesarstone sada ima "ultra-modernu" kategoriju sa ponudama poput Apple Martini, Blizzard i Crocodile.

Da li je kvarcna radna ploča laka za čišćenje?

Kvarcne radne ploče lako možeš održavati čistim povremenim brisanjem mekom krpom i toplom vodom. Tvrdokornije mrlje će se lakše ukloniti sa malom količinom deterdženta za sudove ili spreja za čišćenje koji je siguran za kvarcne radne ploče. Srećom, kvarcne radne ploče su otporne na mrlje i ne zahtevaju premazivanje kao granit, pa se ne moraš brinuti o svakodnevnim neredima.